szerző:
Dombai Ádám

Variációk a létre

Hallottam olyan variációt, hogy a földi életet földönkívüli lények hozták létre kísérletképpen és figyelik kívülről, hogy merre halad a társadalom, (hasonlóan a híres 2001 Űrodisszea című sci-fi könyvhöz) csak ott van nagyrészt megcáfolva ez az elmélet, hogy akkor a megfigyelő idegen lényeket is mesterségesen hozták létre, akkor hol van a kezdet? Szóval ebből következtetve a földi élet és társadalom is természetesnek tűnik.

Az is lehetséges, hogy mindannyian egy számítógépes szimulációban futtatott mesterséges intelligencia szoftverek vagyunk, akiken emberi életet szimulálnak és kívülről tanúlmányozzák hogyan viselkedünk, ahoz hasonlóan, mint a Mátrix című híres sci-fi film második részében, csak ez nem túl valószínű. Ha egy szimulációban élünk lehet hogy a szimuláción kívüli világban mások a fizika törvényei és ezzel együtt minden ismeretlen és más mint itt, ilyesmi esetben Grandpierre Attila fizikus, csillagász szerint a logikára számíthatunk. Ha az életünk egy szimuláció, az is kérdéses hogy hány szimulációs szint van.

Az is lehetséges hogy egy buddhista elmélethez hasonlóan csak egy lélek vándorol életformából életformába egymás után tértől és időtől függtelenűl, csak történelmi tanúlmányaim alapján annyi volt a gonosz embertelen ember, hogy magamról és jópár békés, kedves emberbarát ismerősömről nagyon nehezen tudom elképzelni hogy korábbi vagy következő életeikben súlyosan gonoszok voltak, vagy lesznek, ezért ezt az elméletet nagyjából elvetettem.

Az is lehet hogy a világot dualista jóság és gonosz harca mozgatja, mint Madách Imre: Az ember tragédiájában, ahol megjegyzem az élethű álom egyfajta szintén élethű virtuális valósághoz, vagy élethű szimulációhoz hasonlítható, de reménykedjünk benne hogy a jóság győz.

Nos szinte bármi előfordúlhat, remélem ezt az írást érdekesnek találtátok, de jobb ha nem lovagoljuk be magunkat összeesküvéelméletekbe a lelki biztonságunk érdekében.

Próbáljunki békés, bölcs, szellemileg, testileg kiegyensúlyozott egészséges életet élni minél tovább.