Mi lenne ha távoli csillagrendszerekbe tudnánk utazni

Előfordúlhat hogy az egész Tejút galaxisban, ami a Föld Naprendszerét is magába foglaló galaxis, nincs intelligens élet, vagy élet egyáltalán, sőt az is előfórdúlhat hogy az egész Univerzumban sincs, de én ezt nem tartom valószínűnek, hiszen az Univerzum hatalmas nagy, ezért ettől az esettől eltekintek.

Tegyük fel hogy az űrutazóink sokat tudnak kultúrákról, mint egy jobb kulturális antropológus és békés szándékkal indulnak útnak, továbbá az űrhajóhoz a tudományhoz, technikához, művészetekhez és a nyelvészethez is értenek.

Tegyük fel hogy lenne egy űrhajónk térhajlításos csillagközi hiperhajtóművel, energiatárolóval, sugárzástól védő pajzzsal, antigravitációs felemelkedéssel, mesterséges gravitációval a felszínén, optimális fűtéssel, tárolt cserélődő levegővel és élelmiszerrel, illemhelyiséggel.

Ha fel akarnánk szállni engedély nélkül, a földi légvédelem valószínűleg lelőne. Tehát kell repülési engedély is, sőt szerintem nemzetközi repülési engedély.
Ha felszállnánk, a földi média, internet tele lenne a hírünkkel.

Tegyük fel hogy minden jól megy és térhajlítással eljutnánk egy másik csillagrendszerbe, ahol lenne egy olyan bolygó ami alkalmas az élet befogadására.

A bolygókra leszálás elött vagy helyett felderítő szondákat is kűldhetünk.

Nos ami eszembe jut, a variációk a következők:

A bolygón nem élnek intelligens lények, de virágzik a számunkra ismeretlen növény és állatvilág, sőt esetleg vulkanikus tevékenység is van. Leszállhatunk, de veszélyek leselkednek ránk hiszen lehetnek érintésre veszélyes növények, illetve vadállatok amik megtámadnak és esetleg még pluszban mérgezőek is. Jobb esetben a veszélyek ellenére le lehet ott telepedni.

A másik verzió, hogy a bolygó lakott, és valami korai civilizáció lakja, azok vagy megtámadnak minket, vagy istenként tekintenek ránk, esetleg a legjobb eset, ha békésen felveszik velünk a kapcsolatot, akár csak úgy, akár ajándékok cseréje, vagy kereskedelem kapcsán, de ezek keveréke is lehet, hiszen egy bolygón több különböző viselkedésű civilizáció is élhet, vagy akár különböző viselkedésű és különböző fejlettségi fokon lévő civilizáció is élhet, sőt az is valószínű, hogy minden egyes bolygólakónak más más a véleménye az érkezésünkről, és akár több pártra is szakadhatnak.

Aztán lehet akár hogy épp bolygóközi háborúba csöppenünk, szívesen csinálnánk békét, de hát hogy? Hiszen a nyelvüket sem beszéljük.

Előfordulhat, hogy a mai (most idő szerint, avagy Krisztus után 2021 van) földi fejlettségi szinten vannak az idegen bolygón, ami eszembe jut a következő lehet. Lehet figyelni a rádiójeleiket, milyen TV-csatornákat néznek, milyen rádiócsatornát hallgatnak, esetleg az internetes jeleikből is elkaphatunk képi, szöveges, hangi információt, zenét, ebből jobb esetben a nyelvüket is megtanúlhatjuk) Fel kell venni a rádiókapcsolatot leszállás előtt, ha egyáltalán engednek leszállni. Kűldhetnénk nekik kísérőüzenettel filmet, Amin A Star Trek szerű csillaghajó békés és tudományos történetei vannak, az ő nyelvükön (persze földi példából valószínű hogy többféle nyelvet beszélnek egy bolygón), az ő tv-s vagy internetes videókódolásukkal, a vadabb sorozatrészek kizárva vagy valami kedves űrhajós rajzfilmet barátságos, bölcs emberekkel akik tisztelik az idegen kultúrákat, ahogy az űrhajó utazói is. Reméljük nem nagyon tör ki pánik a bolygón, hogy megérkeztek az idegenek. Ezt nekünk Földieknek is értelmeznünk kell, mint görbe tükröt, hogy lehet, hogy jönnek idegenek a Földhöz, csak nem merik felvenni a kapcsolatot nehogy pánik törjön ki. Szóval ha kapnánk is leszállási engedélyt, ami nem valószínű, valószínű hogy rosszabb esetben elkapnának minket és bezárnának, és kísérleteznének velünk. Jobb esetben tiszteletben tartanák, hogy idegen kultúrából jövünk, de lehet tele lenne velünk a helyi sajtó és elektronikus sajtó. Újabb pánik törne ki. Aztán valószínűleg a tudományos, technikai, kulturális információmegosztás jönne jobb esetben. Aztán mehetnénk haza, de akkor lehet már ennek a bolygónak a lakói is tudnának csillagközileg utazni, hiszen ha tényleg barátok vagyunk, megosztanánk velük az űrhajónk dokumentációját, amit jobb esetben meg is tudnának építeni. (Lehet, hogy a földiekkel is már történt ilyesmi?)

És a tuti variáció, ha egy olyan bolygóra kerülnénk ahol ismerik a csillagközi utazást, és (reméljük) már barátsággal várnának bennünket nagy tudású idegen lények, és csillagközi átutazó pályaudvar, jól működő fordítógépekkel, szállással várnának ránk, feltölthetnénk készleteinket és tovább tudnánk innen utazni esetleg több hasonló közlekedési csomópont bolygóra, amit idegen civilizációk tartanak fent utazóknak, illetve lehetséges hogy kapnánk tőlük instrukciókat, hogy mely bolygókat kerűljünk mert ellenségesek lehetnek, és mely bolygókon fogadnának barátsággal, illetve mely bolygót ne látogassok, hasonlóan a Star Trek egyik fő irányelvéhez, mert a bolygón civilizációja még nem elég fejlett, és károsítaná fejlődésüket egy idegen civilizációval történő kapcsolatfelvétel.

Persze mi van ha az idegen bolygón különbözik a légkör, vagy kifejezetten felkészülve a csillagközi utazókra ellenségesen várnának minket, erre még gondolni is rossz.

Több variáció is lehetséges, én a leírtakra gondoltam leginkább.

A nyelv problémája jelentős lehet, állítólag a matematika lehet a közös nyelv, bár szerintem nem sok mindent tudnánk kifejezni vele, de ha belegondolok a számítógépeink és okostelefonjaink is egyféle matematikai alapúak, és akár írott szöveg és videó hanggal, beszéddel, zenével is meg tud rajtuk jelenni, de akár meg is tanulhatnánk egy egy idegen civilizáció beszélt nyelvét, már ha alkalmas rá a szájszervünk, de szerencsére írott nyelv is van, ami manapság itt a Földön ahonnan írom ezt a szövegfájlt, főleg számítógéppel írunk, de persze még szerencsére kézzel írott formája is létezik.

Ajánlott könyvek és filmek amik kapcsolódnak a témához:
Isaac Asimov űrutazós művei
Star Trek - békés, tudományos űrhajós TV sorozatok és mozifilmek

____________________________________________________________________________________________________

Köszönet az inspiratív TV műsoraikért Dr. Basil Singernek és Michio Kakunak, továbbá mindenki másnak aki inspirált, és külön köszönet Szekeres Áginak a bolygóra előre kűldött felderítőszondák ötletéért, ami őszíntén szólva nem tutott eszembe, mert inkább űrhajós filmeket néztem és űrhajós könyveket olvastam.

____________________________________________________________________________________________________

Az írás szerzője:
Dombai Ádám

2021, Budapest

<-- VISSZA A FŐOLDALRA