Kell hogy létezzen szellem az emberekben

Még ha erősen függ is a szellemünk a fizikai-biológiai testünktől, én aki nem pusztán a szellememmel gépelem a számítógépemen ezeket a mondatokat, hanem a szellemem az agyam segítségével irányító parancsot ad az idegrendszeremen keresztül az újaimnak (megjegyzem gyönyörű zene szól közben az internetről) azt állítom, hogy létezik intelligens szellemem ahogy nektek is.
Valahogy létezhet Világszellem is hogy megalkotta a fizika törvényeit, amire a kémia és a biológia is épül más szinteken. Sok fiatal, de akár felnőtt is azt gondolhatja, ahogy én is gondoltam az iskolai éveim alatt, hogy a fizika egy tantárgy, de valójában a fizika törvényei a valódi világban valóban léteznek.
Ha létezne is Világszellem nélküli fizikai anyag, valószínűleg örök őskáosz lenne, és sohasem jött volna létre az Univerzum a ma ismert formájával, csillagászati objektumokkal, Földbolygóval, természeti kincsestől, állatostól, emberestől, és az ember által létrehozott, akár tárgyi akár szellemi kultúrával, sőt az Univerzum más bolygóival is. Sőt elképzelhető, hogy az Univerzum több milliárd bolygóinak némelyikén szintén élnek szellemmel rendelkező intelligens lények.
Nyilván megkérdezhetitek, hogy a Világszellemet ki vagy mi hozta létre.
Hallottam olyan verziót, hogy egy nála is hatalmasabb szellem, és őt is egy hatalmasabb a végtelenségig. De mindezek összességét is hívhatjuk Világszellemnek. És itt nem az önmagával történő definícióról van szó, hanem az én emberi értelmem által történt leegyszerűsítésről.
Ha úgy lenne ahogy egy barátom mondta, hogy "Szerintem a világot rendező elv inkább gépies, matematikai egyszerűséggel leírható.", akkor szellemek lennénk a gépben.
Én erősen feltételezem, hogy amit önszervező Univerzumnak gondolunk, azt valójában egy Világszellem hozta létre és tartja működésben. Arra jutottam, hogy ez a létrehozó és fenntartó Világszellem is része a vad természeti törvényeknek. Viszont az ő által létrehozott emberi szellem (az enyém és a tietek is) képes arra hogy befogadja az építő, szervező, alkotó, saját létét és az Univerzumot kutató és intelligens lényeket segítő gondolatokat, és mozgósítsa ezeket önmaga, a többiek és az „Élő Univerzum” érdekében.

(Az „Élő Univerzum” kifejezést Grandpierre Attila könyvéből vettem.)

Dombai Ádám

2021, Budapest

 

<<-- VISSZA A FŐOLDALRA