-- VISSZA A FŐOLDALRA --

REDBIT
ANDROID APP AJÁNLÓ és pár gombot is leírok

(Iidőnként frissítgetem, példáúl az Appok kezelési leírásához is hozzá hozzá irogatok.)

Az App az Aplikáció rövidítése, de valójában szoftver

Ne feledd: a telefonod a korábbi korok számítógépeihez képest egy szuperszámítógép.

Nem nagyon találtam Android App ajánlókat a neten, ezért gondoltam írok egyet.
Az oldalamon az App-ok nevei egyben linkek is az App-ra.

 

PLAY ÁRUHÁZ (avagy: GOOGLE PLAY)
Ha okostelefonnal nőttél föl, biztos tudod, hogy mire való ez, de aki nem, annak írom.
Minden Androidos telefonra és tabletre gyárilag telepítve van ez az App (Application vagy magyarul Alkalmazás), gyakorlatilag ezen kereszűl tölthetsz le új appokat, (nagyon nagyon sok App van) amiknek a nagy részére ingyen van, de akadnak olyanok is amiért fizetned kell. Filmeket, könyveket (akár magyar nyelven is) és zenét is le tudsz ezen keresztűl tölteni, itt is akadnak fizetősök és ingyenesek is.

 

FIREFOX

Egy elég jó internet böngésző Androidra, de nevét ismerhetitek PC-ről Mac-ről, vagy Linuxról is. Több ablakot is kezel egyszerre, a jobb felső sarokban van egy négyzet alakú ikon egy számmal, a szám jelzi, hogy egyszerre hány ablak van nyitva és itt tudtok navigálni az ablakok között. A + ikonnal tudtok új ablakot nyitni.

Ha a telefonon hosszan tartod nyomva a vissza gombot,feljön egy menü, és a Keresést választva tudsz keresni a szövegben. Nagyon hasznos. vagy ugyanebben a menüben van a Megosztás ikon (3 kör vonalakkal összekötve) Facebook stb. és ami még fontos Oldal menü / Mentés PDF ként, és az így letöltött PDF file az App ajánlóban már említett FBREADER-rel tudod olvasni. Apropo a Download mappába rakja, ha Totál Commanderrel keresnéd.

 

TOTAL COMMANDER

A legjobb filekezelő amit eddíg találtam, bár kicsit bonyolult (Ez van PC-re is, PC-n nem olyan bonyolúlt)
Úgy tudsz fileműveleteket végrehajtani a mappákkal és fájlokkal, hogy hosszan rajta tartod az ujjad, akkor feljön a menü, ami persze gördíthető. Új mappát pedíg a képernyő jobb felső sarkában lévő 3 függőleges pötty menüből tudsz varázsolni.
Ha file okat másolni szeretnétek a TC (Total Commander) ben, akor a fileok vagy mappák melletti ikonokra érintve tudjátok kijelölni azokat, és a fent a file-ok felett a két pontal jelölt fölötte lévő mappa sorra hosszan érintéssel tudjátok előhívni a másolás menüpontot.
Törölni, átnevezni, pedíg ahogy már említtem a file vagy mappa nevére hosszan érintve előjövő menüben tudtok.

 

ACCUWEATHER

A külső hőmérséklet kijelzésére szolgál, de van vele egy kis gubanc.. hőmérséklet ne feledétek beállítani 1 órásra a frissitését, mert alapból 6 órán van, és ezért könnyen előfordulhat, hogy délben is a reggeli hőmérsékletet mutatja. Android 4 -en még az 1 órás frissítésnél is várni kell néhány másodpercet a kijelző feloldása után, hogy frissüljön, Android 6-on már nem.

 

SPOTIFY MUSIC

Ezen szinte a világ összes zenéjét tudod hallgatni, és ha nem vagy online le tudod tölteni az albumokat az Androidodra. (Azt hiszem ez csak a fizetős (premium) verziónál van, ami kb. 1500 Ft havonta)

 

FBREADER

Ez egy ekönyv olvasó App . DE legjobb ha beiratkoztok egy könyvtárba, ott nincs szivacs az elcseszett karakterkódolással, meg sokminden jobb mint ebben atúlzúásba vitt elektronikus világban, és a könyvtárossal is lehet beszélni. Najó azért leírom ezt is:
(Korábban a Cool Reader GL -t ajánlottam, de nem tudtam benne könyvjelzőt használni, ezért levettem az ajánlóból.)
Ismert fileformátumok az  ePub3, Kindle azw3 (mobipocket), fb2(.zip).
RTF, doc (MS Word), html, plain text.
A menüből könyvjelzőket tudtok hozzáadni.
A könyvjelőt (bookmark-ot) úgy hozod elő, a képernyőhöz középen hozzáérsz, és a bal felső sarokban a 3 vízszintes csíkos menüben: Könyvjelzők menüpont - itt tudsz hozzáadni / odalépni a könyvjelzőre.

 

DROIDEDIT
(van teljes verziós ingyenes reklámcsíkkal és fizetős pro verzió reklámcsík nélkül is)

Egyszerű karakteres jegyzet szerkesztő, egyszerre több file -t is nyitva tarthat.
Ha több fájl van nyitva, és látjátok fölül a fájlok neveit, és nem fért ki az összes neve, akkor fent tudjátok csúsztatni a fileneveket jobbra-balra, hogy az összest lássátok.
Ne felejtsetek el menteni benne, fájlonkonként. A jobb alsó ikon a File menü.

 

ADOBE ACROBAT READER

Ezt biztos, hogy nem kell bemutatnom, de csakazért is megteszem :)
PDF file-ok olvasására való , létezik PC, MAC-en is

 

BARCODE SCANNER

Vonalkódot (a csíkos) és QR kódot (a négyzetes) olvasó program, ami az Android kamerájával szkennel.


VIBER MESSENGER

Netkapcsolaton keresztül ingyen telefonálásra / chatelésre való, de tud videóbeszélgetést is. Ajánlott wifire csatlakozva használni, hogy ne merüljön a net-kereted, hacsak nem korlátlan.

SKETCHBOOK

Rajzolgatásra való program, állítható vonalvastagsággal.


GSTRINGS

Gitár és basszusgitár hangoló. A húrok hangját a telefon mikrofonján keresztűl érzékeli

DEVIANTART

Modern műszeti alkotásokat tudsz böngészni ezzel az App-al.
Van webfelületen is, nemcsak App -ban, a https://www.deviantart.com -on.

 

COOKPAD (összeolvadt a régi Apróséf App-al)

Szakácskönyv magyarul, képekkel. De ha kipróbált recepteket szeretnétek, akkor itt a

http://www.nosalty.hu oldal

Szóval a COOKPAD...
....Kipróbáltam két receptet ebből a szakácskönyvből, az egyik teljesen jól sikerült, viszont egy másik receptnél, ami a "Főtt kukorica" recepte, VirágM -től, szóval túlságosan rövid időt írt a forralási időre, így nagyon kemény maradt a kukorica szóval sajnos nem jó a receptje. Ezért gondolom több rossz recept is lehet benne.

 

RECIPE BOOK

Több mint félmillió többnyelvű étel recept képekkel. Sajnos magyar nyelv nincs. Ellenőrizni nem tudtam, hogy jók e a receptek, kérlek írjatok nekem hogy jó e ez a szakácskönyv: 4pritek@gmail.com -ra.

De ha kipróbált recepteket szeretnétek, akkor itt a

http://www.nosalty.hu oldal

Szóval a RECIPE BOOK: Jobb középen a szívecskés zászlóval tudod a kedvencekhez adni a receptet, ahonnan aztán a jobbfelső sarokban lévő 3 vízszintes csíkos menüből tudod előhozni. Ugyanitt lehet nyelvet is váltani. - Uh a Google Play felajánlott még pár hasonló receptgyűjteményt, hát sok az infó, nagyon sok az infóóóóóóóó :)

AVAST

Vírusírtó, tisztán tartja az Androidod a kártékony programoktól.

Szerintem álltalában nem nagyon van rá szükség.


GMAIL

A www.gmail.com oldalon regisztrált email postaládádat kezeli. Hangjelzést ad ha levelet kaptál


TUNEWIKI

Audiolajátszó, leginkább mp-3 lejátszásra jó, pl.: zenét hallgatni.


WATTPAD

Amatőr Írók műveinek gyűjteménye.

Te is feltöltheted a műved itt (Létrehozás menünél):

(Facebookkal vagy Gmail-lel is be lehet lépni - nyugi nem a jelszóval

https://www.wattpad.com

 

YOUTUBE

Ezt biztos mindenki ismeri, leginkább azért írtam mégis ide, hogy leírjam nektek, hogy hol vannak az előzmények, ha vissza akartok keresni valami klasszat, amit már néztettek, hogy kiposztoljátok Facebookra, vagy megmutatssátok valakinek: A telefon álló nézetében a job alsó sarokban Könyvtár ikon és Előzmények. Továbbá az éppen nézett videó alatt van egy Megosztás gomb, ahol van Facebook, meg Messenger, meg Gmail, meg mindenféle netes jó.

HIPER CALC

Tudományos számológép. Tud sinust cosinust is, zárójeleket, továbbá át tud számolni egyik számrendszerből a másikba, tizes (DEC), tizenhatos (HEX), nyolcas (OCT) , és kettes (BIN) számrtendszerek között. Ha hosszan tartod az újad a virtuális nyomógombokon, vagy használod a "shift"et, akkor a sárga funkciók lesznek elérhetőek.
Egy ideig ingyen használható, utána ha nem veszed meg, akkor letilt funkciókat a számológépen, ha viszont megveszed, akkor az ára kb. 800 Ft, és a HIPER CALC PRO-t kell megvenni.

 

BUDAPEST TÉRKÉP OFFLINE

Budapest térkép, ami működik netkapcsolat nélkül is, ha lejárt a feltöltőkártyád, vagy le vagy égve és nem tudod fizetni a telefonszámlát.

+megjegyzés: Más városokhoz is van "offline map"

 

SHAZAM

Ha hallasz valamilyen zenét és nem tudod mi az, ez az App jobb esetben kiírja neked.


NETGUARD

Igen hasznos tűzfal, amin beállíthatod azt is hogy melyik alkalmazás használja a wifis- netkapcsolatot és melyik az adatkapcsolatot, szerintem a leghasznosabb ha korlátozott netkapcsolatod van, akkor ebben a programban letilthatod a Youtube-nál hogy bejöjjön adat az adatkapcsolaton keresztül, és csak wifin menjen, nehogy lemerüljön a szolgáltató által kiszabott adatmennyiség. El lehet vele vacakolni, de nem biztos hogy érdemes.


ANGOL SZÓTÁR (Akadémiai Kiadó Zrt.)

(Ez fizetős, de több, úgy értem több Androidra is telepítheted.)
Angol szótár, ami angolul hangosan kimondja a szavakat.
Vannak ingyenes angol szótárak is,(és persze sok más nyelvű szótár is) ha rákeresel a Play Store (Google Play) ben hogy "angol szótár" (bocs a szájbarágós stílust), de ez a szótár tuti jó.

 

ART-DROID

Először meg akartam tartani magamnak az infót ennek az App -nak a létezéséről, de aztán inkább nem vagyok önző és megosztom veletek.
Több mint 1000 nagyrészt gyönyörű klasszikusnak mondható fesmény van benne, amik között tudtok lapozgatni, és gyönyörködni a képekben. Lehet keresni benne festőnként, vagy kép címe alapján, de a Facebookra posztolni is tudtok képeket belőle, vagy elküldeni Messengeren vagy emailben.

 

MAPPA LÉTREHOZÁSA A DESKTOPON

Ha egyik App ikonját ráhúzod a desktopon a másikra, lesz egy új mappa amibe mindkettő benne van, és további ikonokat is tudsz bele tenni. Az ablak tetején tudod a mappát elnevezni.

 

MULTITASZK GOMB

Multitaszk (Ablakváltó) Gomb:

SAMSUNG telefonon így néz ki és a kijelző alján bal oldalon van (más telefonokon máshogy néz ki és máshol van, HUAWEI telefonon valószíanüleg az alsó középső gombon kell jobbra vagy balra húznod az újjad) Más telefonokon máshol is lehet, illetve ha a kijelzőn van alul egy háromszög egy kör és egy négyzet, akkor a négyzet a multitaszk (ablakváltó) gomb.

Ezzel tudsz különböző Appok között váltani vagy bezárni Appokat akár az összeset is.
A váltás akkor lehet igazán hasznos, ha példáúl chatelsz valakivel Messengerrel, és le akarod neki írni az illető telszámát, akkor át tudsz váltani a Telefonkönyvre ahol a számok vannak, vagy ha jegyzetelsz a Droidedit-tel és a böngésződből szeretnél valamit kimásolni a jegyzetbe, vagy ha zenehalgatás közben szeretnél mást is csinálni, majd visszatérni a zenehallgató aplikációba, hogy albumot válts, vagy ha példáúl a szótárazni szeretnél egy szót miközben a böngészőt használod.
Tapasztalat szerint arra is jó hogy ha lefagyott (nem reagál) egy App, itt ki tudod kapcsolni az x el.

Ha nem világít mindíg ez a gomb (és a többi) érdemes bekapcsolni Samsung Galaxy-telefonoknál a
Galaxy Button Light Appal (állíts "Always On" ra)

... és a gyártóknak bátran üzenem hogy szerintem nem célszerű ha kikapcsol az alső érintőgomsor világítása míg a kijelző be van kapcsolva, nyílván nem soka áramot fogyaszt, a kijelzőhöz képest sem, viszont folyton szükség van rá hogy lássuk.

 

VISSZA GOMB és a keresés a és talán más böngészőkön belül a szövegben

Ezzel tudsz visszalépni
A vissza gombot hosszan nyomva feljön egy menü, amiben lehet pl. a böngészőn belül szövegre keresni, ami szerintem nagyon nagyon hasznos. Samsungon itt van:


Más telefonokon máshol is lehet, illetve ha a kijelzőn van alul egy háromszög egy kör és egy négyzet, akkor a háromszög a vissza gomb.

 

KÉTÚJJAS NAGYÍTÁS

Gondolom ezt mindenki tudja, de ha mégsem, akkor gondoltam ideírom, a telefon kijelzőjén két újjadat széthúzva tudsz nagyítani kicsinyíteni

 

FELSŐ MENÜ

Ha a kijelző tetejéről felölről lefelé lehúzod az újjad, és mégegyszer lehúzod, előjön egy menü, ahol ki -
be lehet kapcsolgatni funkciókat ne haragudj, ha nem írom le ezeket, de a fogaskerék a beállítássok.

 

IDEGESÍTŐ ÉRTESÍTÉSEK KIKAPCSOLÁSA

Szerintem ennek örűlni fogtok: Androidos telefonon ha kapsz egy programtól egy értesítést (amik nálam folyton jönnek) vagy a felső legördülőmenűből előhozod az értesítéseket, és a felirat csíkját egy egész kicsit elhúzod jobbra megjelenik egy kis fogaskerék amire ráéríntve jobb esetben ki tudod kapcsolni az adott program értesítéseit. :) Van amikor csak hosszan rányomva működik. Régebbi rendszereken meg úgy sem.

 

+ HASZNOS UTAZÁSI APP

Ha valamelyik nagyvárosban jártok és a város metróvonalaira vagytok kíváncsiak, egyszerűen csak a város nevét és a metro szót kell beírnotok Play Áruházba (Google Play-be) és kaptok metró térképet a megállók neveivel. De nem csak metrón lehet utazni, nehogy miattam a cikkem miatt zsúfolódjon a metró, ha az olvasó nagyon követné a szavakat szóval van villamos, bringa, gyalogolni is lehet.

 

VÉGSZÓ: Ne nézd mindíg a telefonod, van körülötted egy érdekes létező világ is :)

 

-- VISSZA A FŐOLDALRA --

_ ______________________________ _
Szöveg és webdesign:
PRITEK
Utoljára frissült:
Budapest 2018. augusztus 11.
_ ______________________________ _